Verslag bijeenkomt gepensioneerde onderofficieren

Verslag bijeenkomt gepensioneerde onderofficieren

Verslag van de bijeenkomst van gepensioneerde onderofficieren op 17 september 2002.

 

Van Hoorne Roger

4/2002

Op dinsdag 17 september 2002 werden de KOOG gepensioneerden door hun stuurmannen Max en Guy uitgenodigd naar Leopoldsburg. De “alte kamaraden” verenigden zich in de bar van het 18 Bn Log van het Kwartier Leopold. Met vijftig waren we en met een natje en een droogje was de warme KOOG-sfeer weeral op zijn best aanwezig. Ook ereproost en medestichter Roger Dubois had de verre verplaatsing van Brugge naar zijn oude heimat overbrugd.
In handen van Adjudant Majoor Triki werd het gezelschap door de installaties van de eenheid geloodst. In de ruime werkplaatsen met motoren, onderdelen voor pantserwagens en zwaar vervoer kon men de realiteit waarnemen van het onderhouden en herstellen. Vele van deze tuigen worden ingezet in Kosovo en enkele aanwezige technici vertelden hoe men vaak primitief moet werken op de vele zendingen. Sinds de dienstplicht is afgeschaft wordt er hier met industriële efficiëntie gewerkt. Ter illustratie van de technische taken werd een videomontage voorgesteld die de diverse opdrachten van de tuigen uitlegt. Ook het vervoer op de weg verloopt in de Oost-Europese landen niet zo eenvoudig. De meest elementaire voedselhulp en medicijnen voor bedreigde bevolkingsgroepen moeten immers naar zeer onherbergzame gebieden worden gebracht.
Voor ons gepensioneerde kameraden zijn dergelijke beelden van militaire opdrachten echt iets nieuws. Het leger oriënteert nu niet meer naar de grimmige koude oorlogssfeer, maar naar hulpverlening in noodgebieden Ook onze spreker had er menige zendingen naar deze gebieden opzitten en zijn randbemerkingen waren erg boeiend en verrijkend voor militairen van de “old look” als wij.
Intussen stond het aperitief klaar in de Club Prins Filip en genoten we van een fijn verzorgde maaltijd. Na de middag nam oud-onderofficier en inwoner van Leopoldsburg Gilbert Degreef ons mee in de tijd. De oude gebouwen van het voormalige Militaire Hospitaal herbergen immers een pracht van een museum over het ontstaan en de geschiedenis van het nabijgelegen Kamp van Beverlo dat reeds in 1835 werd opgericht. Toen was het dorp amper 378 inwoner rijk, maar nu is het een van de dichtstbevolkte gemeenten van Limburg. In deze gebouwen vind je werkelijk alle aspecten terug van “den troep” ten tijde van onze vaders en grootvaders. Onze sympathieke gids kon met ontelbare verhalen die oude tijd terug voor onze geest oproepen. Een tijd van geduchte vijanden, zand en slijk, eten uit gamellen en het ontbreken van een GSM om uur voor uur je verhaal kwijt te geraken. Zelfs de tijd binnen deze muren was veel tekort om alles te kunnen vatten. We hadden hier nog wel enkele uren kunnen verder neuzen in de herinnering over “de tijd van toen”.
Als besluit van deze dag stond een echte Limburgse broodmaaltijd op ons te wachten in het cultureel centrum van de stad. Hier konden we wat napraten om uiteindelijk afscheid te nemen van onze vrienden en vriendinnen. We maakten zelfs de afspraken om mekaar volgende jaar te ontmoeten te Brugge, die “scone stede”. Wij hopen trouwens oprecht dat deze gepensioneerden dagen gesponsord door onze KOOG nog lang mogen blijven verder bestaan.

Dank aan allen en bijzonder aan het bestuursteam Max en Guy.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.