Kroniek van de aalmoezeniersdienst 108/2008

Kroniek van de aalmoezeniersdienst 108/2008

De belangrijkste gebeurtenissen van de Katholieke Aalmoezeniersdienst van de voorbije maanden.

 

Van Den Eeckhout Johan

108/2008

Gelukkig duurt de paastijd 50 dagen. Zo vallen de paaswensen nog in goede aarde ook al is het paasfeest al enige tijd voorbij. Het was dan ook een vroege Pasen. Maar wij hopen het volgende nummer Om en Rondom/Regards et Rencontres op tijd uit te brengen. Gelukkig geraken onze padres op tijd weg richting buitenland waar de militairen worden bijgestaan op humanitaire missie. Zo is padre Wim Smit naar Libanon vertrokken begin maart. Op tijd wil niet zeggen dat het geplande vertrekuur wordt gehaald, want de Belgische militaire luchtvloot heeft te kampen met een zeer intens vliegprogramma waar pannes zo nu en dan roet in het eten gooien. Als het een troost mag wezen: andere naties hebben te maken met identieke problemen. Zo is Wim met enkele dagen vertraging ingescheept richting Tibnin waar de Belgische militairen ontmijningswerk doen en een veldhospitaal runnen. Uit het dagboek van Wim maken wij op dat hij het daar zeer goed stelde en ook zinvol padrewerk volbracht. Hij volgde padre Eric Pétré op wiens leven als padre te volgen is op een blog. Ga even naar www.bloggen.be/padre en leef je in in het boeiende werk van een aalmoezenier op missie.
Padre Michel Quertemont is met zijn eenheid, het 2 Cdo van Flawinne, in Kaboel waar de militaire luchthaven wordt bestuurd en bewaakt door Belgen. Een grote verhuis staat op het programma. Er wordt immers een nieuwe militaire luchthaven aangelegd aan de andere zijde van de landingsbaan. Zo kan de burgerluchthaven uitbreiden richting huidige militaire luchthaven. Wie er al geweest is, kan het zich ongetwijfeld goed voorstellen. Voor de anderen stel ik voor ooit eens een bezoek te brengen aan Kaboel-stad, eens de rust er zal zijn teruggekeerd.
In juni zal padre André Decock 1C/1Gr uit Leopoldsburg vervoegen te Mitrovica (Kosovo). Eerst neemt hij nog deel aan de militaire Lourdesbedevaart eind mei. Rond dezelfde periode neemt padre Renaat De Paepe het pastorale roer over in Libanon bij de militairen van 11 Genie uit Burcht. Begin juli staat padre Wilfried De Coster paraat om samen met 1/3L de nieuwe militaire luchthaven van Kaboel te vervoegen. In een volgend nummer van Om en Rondom/Regards et Rencontres zullen jullie de kans hebben enkele mooie verslagen van de padres op missie te lezen.

Terwijl in vroegere tijden alleen de opperaalmoezenier leek op studieweek en/of conferentie in het buitenland te gaan, komt daar nu verandering in. Zo heeft Johan Deburghgraeve begin mei de “chaplainscourse” gevolgd in Oberammergau, en Eric Pétré is gevraagd de luchtmachtconferentie voor NATO-padres te volgen in Boekarest. Deze heeft plaats van 16 tot 20 juni. Als… de budgetten het toelaten want er zijn grote besparingen bezig binnen de krijgsmacht en zo zou het wel eens kunnen dat er een conferentie of cursus van het programma wordt geschrapt!

Zolang de zon niet wordt geschrapt… wij wensen aan alle lezers een prachtige zomertijd toe!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.