Reveil in de De Panne

Reveil in de De Panne

Reveil 2023: een zee van troost

De Panne stond de hele maand oktober in het teken van troost, verbinding en warmte. Vlaamse troostorganisatie Reveil koos onze gemeente namelijk als Troosthoofdstad23. Ze maken rouw, verlies en troost bespreekbaar en zoeken steun bij elkaar tijdens vele grote en kleine acties. Iedereen is welkom: of je nu verdriet wilt verwerken, wilt rouwen, steun wilt bieden of gewoon aanwezig wilt zijn.

PIETER DEKNUDT (OPRICHTER REVEIL): 

“Het is zeker niet de bedoeling om verdriet en mistroostigheid te laten regeren in De Panne. Het wordt een positief verhaal van lachvitamientjes en samenkomen. We trekken een warm deken over de gemeente. Maar de voorwaarde is wel dat iedereen er mag zijn, ook als je het wat moeilijker hebt. Want hoe snel lopen we niet weg als iemand niet antwoordt ‘goed-en-met-u?’ op de vraag ‘Oeis’t?’ De missie is om in De Panne een veerkrachtige community te bouwen waar het oké is om soms eens niet oké te zijn. Het zijn de meest buigzame bomen die het best tegen de wind bestand zijn.”

GETUIGENIS van aalmoezenier Erwin VILAIN: 

Als Aalmoezenier zijn we ook soms nog vrijwilliger op een event.

Daarvan was Reveil in De Panne, troosthoofdstad van Reveil, een mooi voorbeeld.

 Anderhalve kilometer strand vol kaarsjes (10.000), boodschappen van mensen die iemand verloren hadden.

Groepen vrienden kwamen samen om een verloren maatje te herdenken. We zagen gezinnen met kindjes elkaar eens goed vastpakken. Soms werd er om een gebedje gevraagd.

Onmogelijk om dit goed in een foto of filmpje te vatten, maar de 10.000 kaarsjes over de ganse kustlijn van De Panne was het mooiste dat in 10 jaar Reveil ooit werd meegemaakt.

Het slotmoment vond plaats op het kerkhof van De Panne, met innemende muziek, enkele pakkende getuigenissen en mooie verlichting van het militair kerkhof: op alle graven stond een kaarsje.

Erwin VILAIN, aalmoezenier bij Defensie
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.