3de Zondag van de Advent – Pelgrim voor het leven.

3de Zondag van de Advent – Pelgrim voor het leven.

(klik op de titel)

“Tijd van bekering”. – Tijdens deze advent nodigt God ons uit de weg te gaan met Hem.  Christen zijn is op weg gaan.  In de eerste eeuwen werd het christendom ‘de Weg’ genoemd, en christenen ‘mensen van de Weg’, pelgrims.  Wat doe je als je op pelgrimstocht gaat?  Eerst verlaat je je land, je familie.  Je laat je verleden en al je vergissingen uit het verleden achter je en richt je op de toekomst.  Een christen noemt dit bekering: je verleden achter je laten om je in te zetten op nieuwe wegen. 

De pelgrimstocht – de bekeringstocht – is op zijn minst zo belangrijk als het einddoel van de tocht. Meer nog, zonder tocht is er geen behaald einddoel en is er misschien zelfs geen sprake van bekering.

De advent is dus in de eerste plaats een tijd van bekering, een pelgrimstijd.  Een kleine vastentijd, korter en minder streng dan de grote vastentijd, maar het is ook een periode van boete en bekering.  Een tijd waarin we in alle eerlijkheid ons handelen onder de loep nemen.

In de lezingen die voor deze zondag voorzien zijn, spoort Paulus de inwoners van Tessalonica aan: “Wees altijd verheugd! Bid onophoudelijk. Dank God.  Doof de Geest niet en … onderzoek alles, overweeg je eigen handelen, behoud het goede en vermijd elk kwaad in welke vorm dan ook.”

Laten wij in deze advent heel aandachtig kijken naar de plaatsen van agressiviteit in ons eigen hart, en laten wij de vernietigende energie die zich daar verborgen houdt, als een wild diertje in zijn hol, veranderen in een krachtige beweging van liefde.” – (naar woorden van Kardinaal Godfried Danneels)

Vandaag steek ik de derde kaars op de adventskrans aan.  Het licht van de kaarsen verwarmd mijn gezicht, geeft sprankels in mijn ogen en trekt een glimlach op mijn mond.  Het komt goed.

Padre Luc Carré

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.