Verslag van de Lourdesbedevaart 2003

Verslag van de Lourdesbedevaart 2003

Verslag van de Internationale Militaire Lourdesbedevaart die in 2003 doorging van 14 tot 19 mei.

 

Decock André

2/2003

De bedevaart naar Lourdes 2003 zal ongetwijfeld lang blijven nazinderen zowel bij de directie als bij de bedevaarders.
Het begon allemaal zoals elk jaar ongeveer 9 maand voor het begin van de bedevaart. Propagandamateriaal, afspraken voor vervoer, inhoud en thema van de vieringen, kostprijs per bedevaarder. En dan in actie voor het drukken van alle formulieren. Alles verloopt naar wens, alhoewel we nog geen definitief akkoord hadden met de NMBS. En dan kwam het. De lichte prijsstijging die we ingecalculeerd hadden bleek een forse stijging te zijn. Eventjes omrekenen en ja, met de trein kan nog net, maar dan zijn we ook failliet. En maar zoeken en bellen. De jongeren kunnen met bussen, maar de andere mensen. En dan gebeurt het wonder van Lourdes.
Op 11 februari, op het feest van O.L.V. van Lourdes, komt een verlossend telefoontje uit Duitsland: we mogen 3 wagons gebruiken van het Duitse leger! Enkel de uurregeling is nog niet zo duidelijk. En pas enkele dagen voor ons vertrek weten we dat we terug thuis zullen geraken, weliswaar midden in de nacht. Meteen komt een einde aan de slapeloze nachten van de directie van onze bedevaart. Alle materiële problemen krijgen een oplossing. De logistiek is geleverd. Ook wat betreft drukken van bedevaartboekjes en vieringen. Weliswaar ook op het laatste moment omdat de verantwoordelijke voor de Franstaligen in Kaboel was tot begin mei…
Aangekomen in Lourdes, vallen alle spanningen weg. Prachtig weer, 240 stralende Belgische deelnemers, veel jonge mensen uit onze scholen voor onderofficieren, enthousiaste begeleiders en hotelverantwoordelijken, een mooi thema als kapstok voor de vieringen zowel nationaal als internationaal.
Eén volk uit alle naties…
We waren met 30 landen, sommigen heel talrijk, anderen met enkele mensen.
Zo verschillend van uniform, van kleur, van ras, van taal, van geloofsbeleving…
Zo verschillend en toch één in de beleving van ons christen zijn. Elk op zijn eigen wijze, met zijn eigen verleden.
De ‘klassiekers’ vallen mee, mede door het goede weer, mede door de goede voorbereiding, mede door het enthousiasme van de bedevaart: de kruisweg, de internationale opening, de kaarsjesprocessie, de internationale mis.
Maar ook de andere momenten: de stilte aan de grot, de zegening van kaarsen, Lourdeswater, medailles en souvenirs midden in de nacht tijdens een intiem dankmoment…
Je kan er uren over vertellen en toch is het onmogelijk om te beschrijven wat er in Lourdes gebeurt tijdens de internationale militaire bedevaart (PMI=Pélérinage Militaire Internationale).
Dit jaar was het nog beter dan andere jaren. Voor volgend jaar reserveerden we alvast 1 wagon meer bij de Duitsers en 1 bus meer voor de jongeren.
Het was zo uitstekend dat nog nooit zovelen zegden dat ze er volgend jaar zeker terug zullen bijzijn.
Noteer alvast maar in je agenda van woensdagavond 12 mei tot maandagmorgen (voor de jongeren in bussen) of tot maandagavond laat 17 mei (voor de treinreizigers) 2004.
Nog niet overtuigd?
Lees dan verder maar een kort relaas van een hotelverantwoordelijke.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.