Verslag JoB-dag – september 2004

Verslag JoB-dag – september 2004

Verslag van de JoB-dag op 28 september 2004 in Adegem.

 

Maertens Steve

4/2004

Op 28 september jongstleden was het eindelijk weer zover, de derde JoB-dag 2004 te Adegem. Oorspronkelijk was het voorzien om een bezoek te brengen aan het huis van de toekomst in Vilvoorde, maar door een speling van het lot is dat in laatste instantie nog veranderd. Tijdens de laatste bestuursvergadering van JoB die op dezelfde locatie doorging, werden we zo overweldigd door de pracht van het domein en het aanstekelijke enthousiasme van de eigenaar, dat we dit jullie zeker niet wilden onthouden. De zeer talrijke opkomst heeft ons alvast gelijk gegeven.

Het domein in Adegem bestaat uit 2 grote delen. Enerzijds de prachtige tuinen en anderzijds het eigenlijk Canadamuseum. Ook de tearoom ‘De Canadees’ is een attractie op zich, zeker met de deskundige uitleg van de heer Gilbert van Landschoot, de eigenaar van dit verstopte pareltje van de vaderlandse geschiedenis.
Het Canada War Museum werd officieel geopend te Adegem op 28 juni 1995 als gevolg van een belofte van de heer Van Landschoot aan zijn vader. Op zijn sterfbed onthulde hij de rol die hij in de tweede wereldoorlog had gespeeld en hoe hij toen zijn leven te danken had aan de snelle opmars van de Canadese troepen. Het eigenlijke museum werd eigenhandig en met de hulp van enkele vrienden opgebouwd en bestaat volledig uit zelf aangekocht materieel en schenkingen. Het stelt de tweede wereldoorlog voor zoals die in Vlaanderen werd beleefd. De vele taferelen en diverse originele documenten laten u de mobilisatie, bezetting en bevrijding opnieuw meemaken. De vele nagebouwde huizen, bunkers, enz. geven u ook een idee van het dagdagelijkse leven tijdens de oorlogsjaren. Op het einde van de rondleiding vind je een indrukwekkend panorama dat de slag om het Leopoldskanaal voorstelt.
De tuinen zijn enkel toegankelijk onder begeleiding, maar zijn werkelijk prachtig om zien. Zo is er eerst de romantische Franse tuin met zijn duizenden rozen en antieke kiosk. Hiernaast bevindt zich de Japanse tuin, niet te verwarren met een Boeddhistische zen-tuin die vooral tot doel heeft om tot innerlijke rust te komen. De Japanse tuin symboliseert de levensweg van de mens en is bezaaid met rotsblokken en watervallen die steeds een nieuwe episode in het leven inleiden. Zo begin je bij de bron die onstuimig en ongecontroleerd zijn weg zoekt om te eindigen bij een stilwater. Een sterke aanrader is zeker het theehuisje dat zeer merkwaardig is gebouwd. Als laatste heb je dan de Engelse landschapstuin. Deze is werkelijk onderhouden volgens de regels van de kunst. Geen grassprietje krijgt de kans om boven het andere uit te groeien en de tuin zelf zit vol met optisch gezichtsbedrog. Ook de pergoladreef met de diverse kunstwerkjes is zeker een must.
Ik kan alleen besluiten dat dit zeker voor herhaling vatbaar is en hopen dat iedereen er evenveel van genoten heeft.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.