Zondag 8 januari 2023: Feest van de Openbaring van de Heer

Zondag 8 januari 2023: Feest van de Openbaring van de Heer

Op weg gaan, aankloppen en zoeken

                                                                                          Mt 2, 1-12

Wellicht heb je als kind dit verhaal gespeeld. Ik herinner mij levendig hoe boeiend en spannend het kan zijn: zo met enkele vrienden ons verkleden, op weg gaan, aankloppen bij bekenden en onbekenden, iets zingen om wat te krijgen, en dan weer verder trekken. Het onthaal kon ons blij maken en dan weer teleurstellen. Zo’n driekoningentocht zat vol verrassingen.

 

Als volwassenen doen wij dat telkens weer, meer dan wij weten, zo op weg gaan, bij mensen aankloppen om de weg te vragen en dan weer verder trekken. In dit verhaal van de wijzen herkennen we inderdaad de mens van aller tijden die op zoek gaat naar iets, naar iemand waar hij zijn leven aan kan wijden in volle overgave.

 

Drie wijzen, zij komen uit het Oosten, de plaats van het zoeken naar de kern van het leven. Zij gelijken op ouders die al een heel stuk weg aflegden met hun kinderen en die nu, nu deze ouder geworden nieuwe vragen doen oprijzen, een richting zoeken die naar het goede leidt. De wijzen gelijken op de jongeren die tegenwoordig zovele verschillende levenswijzen zien en die zich afvragen: waar is het dat ik naar toe moet gaan? Ze gelijken op ons, deze wijzen. Of gelijken wij op hen? Wij allen zijn op weg. De drie wijzen zijn zuiveren van hart, waarheidslievende mensen met eerlijke bedoelingen. Ze willen aanbidden.

 

Op hun tocht komen de wijzen aan in Jeruzalem: de plaats van veel weten, van een stevige macht. Ze vinden er Herodes, ze treffen er ook mensen aan die alles schijnen te weten over Gods plannen met de wereld en die zich dan ook onmiddellijk bedreigd voelen. Zij blijken zelfs in staat te zijn te doden om hun macht te redden.

 

 

De drie wijzen luisteren op en ontvankelijk naar alles wat die eigenwijze heersers hen te zeggen hebben. Wanneer het dan blijkt dat hun raadgevers zelf niet mee wensen te gaan, nu nog niet, gaan zij toch door, vooruitgaande op de anderen. Zo komen zij bij hun doel: de nieuwe Koning, een Kind. Een Koning, zo geheel anders dan die Herodes. Deze Koning is kwetsbaar, hulpbehoevend, pretentieloos en zonder macht. Deze Koning staat niemand naar het leven. Zij worden stil. Alle vragen verstommen. Iets in hen doet hen knielen voor dit Kind. Zij geven het geschenken. Zij aanbidden. Terwijl zij daar zijn wordt het voor hen duidelijk dat zij op een andere wijze voortaan in het leven moeten staan.

 

Padre Nikolaas Devynck o.s.b.
Infra Antenne Noord
Sint-Kruis-Brugge

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.