Zondag 11 december: 3de zondag van de Advent

Zondag 11 december: 3de zondag van de Advent

Wees geduldig… Schept moed!

                                                                                                                Mt 11, 2-11

Onze tijd draagt het watermerk van de haast en het ongeduld. “Time is money!” Geduld en tijd maken voor iets of iemand behoort definitief tot het verleden. Geduldig op een trein of bus wachten, die wat vertraging heeft, lijkt voor vele mensen bijna bovenmenselijk. Ze wandelen zenuwachtig op en neer op het perron. Het zijn allemaal verloren minuten. Is dit onze wereld? Is dit onze toekomst? Onze maatschappij lijkt in elkaar te storten. We ontwaken uit een mooie illusie.

 

Is het niet naïef te durven dromen van een toekomst die toch niet te verwezenlijken is? Is dromen van een toekomst van volledig en blijvend geluk geen bedrog, geen illusie? Altijd opnieuw wil de mens zich neerzetten; altijd opnieuw dreigt hij zijn geduld te verliezen, dreigt hij in ongeloof te vervallen. Hij wordt steeds opnieuw bedreigd door moedeloosheid.

 

En toch is het zo dat de moedeloosheid maar uiteindelijk kan overwonnen worden door moed en geduld, door een daadwerkelijk engagement. Wie ophoudt zich te engageren, verliest én moed én geduld tegelijk. Wie aan de buitenkant blijft staan verliest het contact met de hoop… met de Heer. De Heer is aanwezig in de liefdevolle hoop dat het eens tot voltooiing zal komen wat de mens begonnen is. God droomt onze dromen; Hij droomt van een toekomst voor de mens. Omdat God zo over de mens droomt, mag de mens terecht de droom van God dromen.

 

Te midden van de huidige maatschappijcrisis en de algemene ontgoocheling brengt de Kerk hier een tekst binnen van Jacobus: ‘Hebt geduld, broeders en zusters, tot de komst van de Heer… Weest ook gij geduldig en schep moed” (Jakobus 5, 7). Wij worden opgeroepen om groter te zijn dan de moeilijkheden, om ons niet te laten deren door de negatieve krachten in deze wereld.

 

Maar daarvoor is geduld nodig. Geduld is voor de christen de zekerheid dat het toch zinvol is zich in te zetten, te wachten en te beminnen. Geduld hebben is volharden en voortdoen, doorzetten omdat men rekent op iets beters, op een beter leven, dank zij God.

 

Padre Nikolaas Devynck o.s.b.
Infrastructuur Antenne Noord
8200 Sint-Kruis - Brugge

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.