Historische evocatie “De Bevrijding 1918-2018” in domein Menas te Aalter op 17 augustus 2018.

Historische evocatie “De Bevrijding 1918-2018” in domein Menas te Aalter op 17 augustus 2018.

 

Op 17 augustus 2018 is domein Menas in Aalter de locatie voor de historische evocatie ‘De Bevrijding 1918-2018’. Een colonne Belgische, Britse en Franse soldaten uitgerust zoals in 1918, met in hun zog een karavaan van onder meer veldkeukens, transportwagens en paarden mogen we die dag ontvangen. In een gebedsviering wordt er op een unieke manier stilgestaan bij het werk van de duizenden brancardiers, aalmoezeniers, broeders, verpleegkundigen, priesters,… kortom de stille werkers van de Groote Oorlog.

PROGRAMMA (Vrije toegang!)

18.30 uur: aankomst karavaan

19.30 uur: gebedsviering in open lucht*

20.10-24.00 uur: maaltijd en drankgelegenheid vanuit de veldkeuken*

*bij slecht weer vindt dit plaats in de kerk van Sint Maria Aalter

Meer informatie kan je ook vinden op www.domeinmenas.be/debevrijding

‘Dienaars van God tijdens de Groote Oorlog’ van 17 augustus tot 1 oktober 2018, kapel Menas, Broeders van Liefde.

De tentoonstelling ‘Hommes de Dieu dans la Grande Guerre – Dienaars van God tijdens de Groote Oorlog’ van het Bisdom van de Krijgsmacht (Defensie), ism Menas – Broeders van Liefde, laat kennismaken met het dagelijks leven van al die mannen en vrouwen in oorlogstijd. Wat zij dag in dag uit gedaan en betekend hebben te midden chaos en geweld mag een bron van inspiratie zijn voor wie de tentoonstelling bezoekt. “Heer, laat de priester in mij het in alle omstandigheden halen van de soldaat in mij.” “Allen hadden ze het gelaat van de gekruisigde Christus: de gewonden die ik bijstond en de doden die ik mee hielp dragen.” “Het opschietende koren op deze velden van de Westhoek moge het teken zijn van het nieuw leven dat uit de oorlogschaos ontluikt.” Deze citaten bij beelden van de tentoonstelling spreken voor zich.

De opbouw van de expositie is geïnspireerd op de kruisweg van kardinaal Newman. Grote foto’s vergezellen goed gekozen teksten en getuigenissen – met authentiek bronnenmateriaal. Men krijgt een beeld van het leven 100 jaar terug aan de hand van verschillende foto’s, filmfragmenten en een gereconstrueerde brancardierspost. In deze expositie staat men ook stil bij rol van de Fusiliers Marins, artillerieofficier-franciscaan Martial Lekeux, … die een heel bepalende rol hebben gespeeld tijdens WOI voor Diksmuide.

 

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.