Geslaagde 60ste Internationale militaire Lourdesbedevaart !

Geslaagde 60ste Internationale militaire Lourdesbedevaart !

(dubbelklik op de titel voor de volledige tekst)

Vrijdag 18 mei ging de Internationale Militaire bedevaart van start in Lourdes. Zo’n 15000 soldaten kwamen vanuit de hele wereld naar de grot van Massabielle om eer te brengen aan Maria. Het thema van deze bedevaart ‘Pacem in Terris’ verwijst naar de Pauselijke encycliek van Johannes XXIII. ‘Vrede op aarde’ is in deze veranderde wereld iets waar militairen mogen aan werken, maar waar we ook voor willen bidden… dicht bij Maria. De straten en pleinen in Lourdes liepen vol uniformen. Het leverde mooie beelden op.

België nam dit jaar deel met een vrij grote groep van 200 bedevaarders. Onder de aanwezigen mochten voor het eerst de muzikanten van de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht deelnemen. Een eer voor deze 60ste jubileumeditie.  Zij zorgden voor een muzikale ondersteuning tijdens de plechtigheden en gaven aan het eind van de bedevaart nog een druk bijgewoond concert in de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis.

Onder de militaire deelnemers bevonden zich een grote groep leerlingen van de VDKMS (Voorbereidende Divisie op de Koninklijke Militaire School) van Saffraanberg, een groep officieren-leerlingen van de KMS en een groep jonge officier-psychologen. De vieringen werden voorgegaan door de meegereisde Belgische legeraalmoezeniers (padre’s).

Samen met de zieken en meegereisde bedevaarders werd op zondag het Hoogfeest van Pinksteren gevierd in een bomvolle Pius X-Basiliek. Doorheen het internationale karakter van deze Bedevaart kreeg de betekenis van het feest een bijzondere kleur: zelfs al spraken mensen van zovele naties een verschillende taal, de taal van ons geloof zorgde ervoor dat we mekaar verstonden. En Maria… zag dat het goed was… heel goed!

Eric Pétré, legeraalmoezenier

PMI LOURDES foto 1PMI LOURDES foto 3PMI LOURDES foto 8PMI LOURDES foto 9

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.