Tentoonstelling “Dienaars van God tijdens de Grootte Oorlog” op verplaatsing in Hertsberge van 25 november tot 3 december 2017

Tentoonstelling “Dienaars van God tijdens de Grootte Oorlog” op verplaatsing in Hertsberge van 25 november tot 3 december 2017

Augustus 1914, de vijand valt België binnen. Vele ‘dienaars van God’, priesters, zusters, seminaristen, monniken, leken, geestelijken van andere godsdiensten: ze vervullen hun specifieke taak in de verdediging van het Vaderland: als aalmoezenier, brancardier, verpleegkundige, soldaat. Het Bisdom van de Krijgsmacht wil met deze tentoonstelling het dagelijks leven van al deze mensen tijdens de Groote Oorlog schetsen. Deze tentoonstelling was vorig jaar te zien in de Hoofdkerk van het legerbisdom Sint-Jacob op de Koudenberg (Koningsplein, Brussel). In Ieper, een strategische plek in de toenmalige frontstreek, was de tentoonstelling voor het eerst op verplaatsing van 17 juni tot 8 november 2017. Deze tentoonstelling verhuist nu voor korte tijd naar de Sint-Janskerk in Hertsberge (deelgemeente van Oostkamp). In Hertsberge zal de expositie aangevuld worden met de lokale geschiedenis. Er is de getuigenis van een aalmoezenier die bij de bevrijding van Hertsberge in oktober 1918, een soldaat bijstond tijdens zijn doodstrijd. Een kort overzicht zal gegeven worden van seminaristen uit Wingene en Ruddervoorde die als brancandier gesneuveld zijn. Verder is er de gravin Van der Stegen de Schriek van het kasteel Drie Koningen die, zoals zoveel dames, vrijwillig als verpleegster werkte in het hospitaal van Beveren-aan-de-Ijzer. Ten slotte belichten we de trieste dood van de onderpastoor van Oostkamp die enkele uren voor de bevrijding doodgeschoten werd, op weg om een parochiaan de laatste sacramenten toe te dienen.

Plaats: Sint-Janskerk van Hertsberge

Wanneer: * 25-28 november 2017 van 13.00 u. tot 18.00 u. (vrije toegang)

* van 29 november 2017 tot 3 december 2017, mits reservatie (bij Dirk Laforce, tel. 050/27 65 80 of via Renaat Van Belleghem, e-mail: renaatvanbelleghem@gmail.com)

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.