04 dec Zondag 8 december 2024: 2de adventszondag – C-jaar
Toen gebeurde het…
Lucas 3, 1-6
‘Toen gebeurde het”, schrijft Lucas, “dat het woord van God over Johannes, zoon van Zacharias kwam” (v.2). Met de nauwkeurigheid van een echte geschiedschrijver plaatst de evangelist dit feit in het politieke machtskader van zijn tijd. Alle hoogwaardigheidsbekleders die enig betekenis hebben worden opgenoemd. Zij bepalen de geschiedenis van Israël en van heel de toenmalige wereld. Zij beslissen over recht en onrecht, over orde en veiligheid. Zij hebben het leven van duizenden mensen in handen. Toch ontvangen niet zij het woord van God, wel Johannes, een ascetisch levend man ergens in de woestijn van Judea. Deze wordt erdoor bewogen en begint van dan af te prediken en te dopen bij de Jordaan.
Waarom hecht Lucas zoveel belang aan deze historische kontekst en wat betekent dat voor ons? Allereerst schrijft hij zijn gelovige overtuiging uit. Binnen de jonge Kerk waarvan hij deel uitmaakt, groeit na de verrijzenis het besef dat met Jezus van Nazaret iets onvoorspelbaar nieuws is aangebroken. Hij is geen toevallige voorbijganger op aarde, maar Iemand die met zijn komst het bestaan van de mens en de tijd die hem omgeeft van aanschijn verandert. De voorlopigheid en het voorbijgaand karakter van alles wat in hier en nu gebeurt, wordt in Hem verbonden met de eeuwigheid, die God zelf is. Andersom maakt Hij een begin met de droom van een voltooide wereld, waarin alle mensen tot hun recht komen en de liefde van zijn Vader in heel haar rijkdom gestalte krijgt. De afstand tussen hemel en aarde wordt door Hem overbrugd, omdat Hij als Eerste en Enige tot beiden behoort. Deze omwenteling in de geschiedenis wil Lucas vastleggen in de tijd. Hij begrijpt dat het hier gaat om een keerpunt, waarbij de aloude beloften aan het Joodse volk hun vervulling vinden, op een wijze die echter elke verwachting overtreft.
Twintig eeuwen verwijderen ons van wat in het evangelie verteld wordt. Het ligt in een ver verleden en toch spreken wij elk jaar in deze voorbereidingstijd het geloof uit dat er tussen ‘toen’ en ‘nu’ een hechte band bestaat. Alles wat we persoonlijk meemaken, alles wat rondom ons gebeurt, is opgenomen in die éne geschiedenis van God met de mens, waarvan Jezus het middelpunt is. Dààr speelt zich ons leven af. Dààr ‘gebeurt’ het dat wij Hem herkennen als een verrassing, als een geschenk. Dààr komt Hij naar ons toe en raakt Hij ons hart.
“Advent is de stille tijd van hopen en verlangen, van hunkerend uitkijken
naar het licht, naar het levenslicht; naar de komst van Jezus de Heer.”
Nikolaas Devynck o.s.b. – gewezen padre bij Defensie – monnik van de Sint-Andriesabdij-Zevenkerken
Lucas 3, 1-6:
1Het gebeurde in het vijftiende regeringsjaar van keizer Tiberius: Pontius Pilatus was landvoogd van Judea; Herodes gouverneur van Galilea; zijn broer Filippus gouverneur van het gewest Iturea en Trachonitis en Lysanias gouverneur van Abilene; 2Annas en Kajafas bekleedden het hogepriesterschap.Toen kwam het woord van God over Johannes, zoon van Zacharias die in de woestijn verbleef. 3Hij begon op te treden in heel de Jordaanstreek en een doopsel van bekering te preken tot vergeving van zonden, 4volgens de profetie die geschreven staat in het boek van Jesaja:
“Een stem roept in de woestijn bereidt de weg van de Heer, maakt zijn paden recht.
5Elk dal moet gevuld elke berg of heuvel geslecht worden; de kronkelpaden moeten recht, de ruwe wegen effen worden. 6Heel de mensheid zal Gods redding zien.”
New Revised Standard Version Updated Edition (NRSVUE)
“Copyright © 2021 National Council of Churches of Christ in the United States of America. Used by permission. All rights reserved worldwide.”
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.