21 nov CHRISTUS, KONING van het heelal: zondag 24 november 2024 (34ste zondag door het jaar)
Christus, koning van het heelal
.. en aan zijn Rijk komt geen einde…
Johannes 18, 33b-37
Hoe zou Jezus gehandeld hebben, indien Hij vandaag midden onder ons had geleefd? Soms grijpen we naar de vraag om zelf duidelijker te zien wat ons te doen staat. Pasklare antwoorden vinden we niet onmiddellijk, maar toch helpt het veelvuldig ‘kijken’ naar Jezus in het evangelie ons vooruit. Ook het stil worden bij Hem in het gebed en de ontmoeting met Hem in de eucharistie laten ons sterker beseffen wie Hij is, waartoe Hij leefde en waartoe wij uitgenodigd worden. Dit ‘kijken’ naar Jezus, door de eeuwen heen, heeft mensen ertoe gebracht Hem verschillende namen te geven. Het liturgisch jaar, met zijn opeenvolging van feesten zoals Kerstmis, Pasen, Pinksteren en nu aan het einde Christus Koning, vindt hier eveneens zijn wortels. Telkens gaat het om één of ander facet van wat wij het ‘Christus-mysterie’ noemen, de onuitputtelijke werkelijkheid van Gods komen onder ons in een mens, Jezus. Zozeer leefde Hij met Hem verbonden, dat Hij ‘Zoon van God’ werd genoemd, zozeer deelt Hij in de heerlijkheid van de Vader dat Hij als ‘Koning’ wordt aangesproken.
In het verhoor bij Pilatus wordt immers duidelijk wie voor hem staat, hoe anders de inhoud van Jezus’ koningschap wel is. Jezus beheerst het gesprek volledig en dwingt de Romeinse machthebber tot tweemaal toe tot een persoonlijke stellingname, doch telkens ontvlucht deze de confrontatie. Wat hier gebeurt, staat niet los van alles wat Jezus zelf gezegd en gedaan heeft en van alles wat zich rondom Hem heeft afgespeeld. De Koning die hier veroordeeld wordt, heeft van bij het begin van zijn prediking de nabijheid van het Rijk Gods aangekondigd (Mc 1, 5). Sommigen hebben reeds toegang gekregen tot dit Rijk, omwille van hun geloof en hun onvoorwaardelijke trouw in Jezus: Levi, de bezetene uit het land van de Gerasenen, de Kananese vrouw en de blinde bedelaar, Bartimeüs. Volgens de gangbare Joodse normen kwamen zij allerminst in aanmerking. Terecht mag Jezus aan Pilatus antwoorden dat zijn Koninkrijk niet van deze wereld is (v. 36). Het verschilt grondig van wat er zich onder de mensen afspeelt, zowel toen als nu. Evenmin is het gebonden aan een bepaald gebied, maar omvat het heel de wereld, heel de kosmos, alles en iedereen. Wat het kenmerkt is de kwaliteit van leven die er heerst en die je kan samenvatten in dit éne woord: liefde, liefde jegens elkaar, als antwoord voor de liefde van Hem die ons liefheeft. Dit is het enige paspoort dat toegang verleent tot het Rijk Gods.
Nikolaas Devynck o.s.b. – gewezen padre bij Defensie – monnik van de Sint-Andriesabdij-Zevenkerken
Johannes 18, 33-37:
33In die tijd riep Pilatus Jezus bij zich en zei tot Hem: “Zijt gij de koning der Joden?” 34Jezus antwoordde hem: “Zegt gij dit uit uzelf of hebben anderen u over Mij gesproken?” 35Pilatus gaf ten antwoord: “Ben ik soms een Jood? Uw eigen volk en de hogepriesters hebben U aan mij overgeleverd. Wat hebt Gij gedaan?”36Jezus antwoordde: “Mijn koningschap is niet van deze wereld. Zou mijn koningschap van deze wereld zijn dan zouden mijn dienaars er wel voor gestreden hebben dat Ik niet aan de Joden werd uitgeleverd. Mijn koningschap is evenwel niet van hier.” 37Pilatus hernam: “Gij zijt dus toch koning?” Jezus antwoordde: “Ja, koning ben Ik. Hiertoe werd Ik geboren en hiertoe ben Ik in de wereld gekomen om getuigenis af te leggen van de waarheid. Alwie uit de waarheid is luistert naar mijn stem.”
New Revised Standard Version Updated Edition (NRSVUE)
“Copyright © 2021 National Council of Churches of Christ in the United States of America. Used by permission. All rights reserved worldwide.”
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.