Met de KOOG-gepensioneerden naar de Federale Politie

Met de KOOG-gepensioneerden naar de Federale Politie

Verslag van de KOOG-gepensioneerden dag en het bezoek aan de Federale Politie.

 

Snijders Leo

4/2004

Ze hebben het toch maar weer eens klaar gekregen, Max Vansichen en Guy Demeyere, de gangmakers van de KOOG–Gepensioneerden.
Op 21 september 2004 hebben ze hun ‘Alte Kameraden’ bijeen geroepen voor de traditionele jaarlijkse ontmoetingsdag bij de Historische Dienst van de Federale Politie, achter de oude Geruzet kazerne te Etterbeek.
Na het gebruikelijke warme onthaal in een familiale sfeer, werden de vrienden opgenomen in het leven achter de schermen van onze kersverse een gemaakte politie.
Alain Mautier en Serge Klengels die hun loopbaan in de Rijkswacht hadden doorgebracht, zouden ons nu wegwijs maken in het cocktail van de nieuwe een gemaakte politie. Het zou vlug blijken dat ze ons heel wat te vertellen hadden over het verleden, het heden en de nieuwe dageraad van de politiestructuur.
Aan de hand van een videopresentatie, toonden ze ons hoe de Rijkswacht gesproten is uit de hersenspinsels van Napoleon; om langs de Nederlandse Marechaussee de goede oude Belgische Gendarm te kunnen voortbrengen.
Na deze historische inleiding werden we geconfronteerd met de prak¬tische finesses van het politievak, waarin het opsporen van essentieel belang is. Een bedreven hondenmeester kwam ons vertellen over de opleiding en het boeiend bestaan van de speurhonden. We leerden daar, dat de hondenmeester een echte dierenvriend is, die spelender¬wijs zijn beestjes leert speuren. Alles gaat er letterlijk via de fijne hondenneus. Voor deze hondenstiel is het zelfs niet nodig dat de dieren behoren tot de rashondenelite. Enkel geduld en de genegenheid van de hondenmeester maken van de hond een drugsexpert en leren hem explosieven vinden en ingewikkelde sporen ontwarren. Om ons te demonstreren hoe het in zijn werk gaat, bracht de hondenmeester ons in een rommelige ruimte. Zijn hond (een kruising tussen een Mechelse herdershond en een Collie) vond er na wat gesnuffel en met medewerking van zijn meester een en ander terug dat daar verborgen zat.
Na deze animale attractie, was het tijd voor een verzorgd middagmaal in het gezellige politierestaurant, met ruime tijd om prettig na te tafelen.
In de namiddag werd het museum bezocht. Het werd een confrontatie met de geschiedenis. Er wordt daar een uitgebreid gamma van de diverse uniformen getoond, die je van de pralerig ogende politieman brengt naar de modern functioneel uitgeruste wetsdienaar. De nadruk wordt ook gelegd op de diverse taken van de politie en de daarbij horende attributen. Er zijn ook pareltjes te zien van archiefstukken die je confronteren met het verleden. De bereid¬willige gidsen kregen ook vele vragen te beantwoorden. Uit de antwoorden bleek, dat er heel wat veranderd is in onze complexe maatschappij.
Na deze rustige wandeling doorheen de evolutie van onze politiewereld, gingen we het terug bij de dieren zoeken. Een klein ommetje bracht ons in het ruime paardenstallen¬complex. Daar werden we opgewacht door Mijnheer Vancaeneghem, de pr-man van de federale politie. Hij zou de groep verder begeleiden in de loop van de namiddag. We werden nu binnengeloodst in de meest nette paardenstallen die men zich kan voorstellen. Ze bieden een enig comfortabel onderkomen aan 200 paarden. Op elk van de afzonderlijke hokken prijkt een plaatje met de naam van het paard, zijn geboortejaar en de naam van zijn ouders. De dieren (merries en ruinen) komen er binnen als ze 13 jaar oud zijn. Ze zijn allen van inlandse oorsprong en ze worden daar opgeleid voor ordehandhaving, begeleiding en patrouilles (in bossen en duinen). De witte paarden en de schimmels worden gereserveerd voor de koninklijke escorte. Het zijn stuk voor stuk zeer mooie dieren die zeer rustig zijn. Die beeldige paardenkoppen die je over de omheining aankijken, scheppen onder de bezoekers een vertederend gevoel. Een paard is en blijft immers altijd een edel dier. Terwijl de groep de stallen doorliep werd de begeleider overstelpt met de meest diverse vragen die zeer bereidwillig werden beantwoord. Zo kwamen we terloops te weten dat het oudste paard 20 jaar oud is wat pensioengerechtigde leeftijd betekent.
Na het boeiende bezoek aan de paardenstallen, werden de bezoekers met hun neus op de nuchtere werkelijkheid van ons modern bestaan geduwd. Op het ruime binnenplein werden ons de voertuigen getoond die ingezet worden voor de ordehandhaving. Er werd ook een impo¬sante spuitwagen getoond die grondig bekeken kon worden.
De zeer geslaagde ontmoetingsdag werd besloten met een gezellig avondmaal, met gelegenheid tot even nakaarten.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.