Herbron je leven…

Herbron je leven…

Verslag van een JoB-bezinningsdag in Peutie op 8 oktober 2002.

 

Decock André

4/2002

Als je om je heen kijkt, dan merk je dat velen opgebrand zijn, een burn-out hebben, waardoor ze steeds meer vermoeid zijn, moeilijk kunnen slapen en geen zin meer hebben in niets, ook niet om te gaan werken.
Sommigen vertonen ook depressieve neigingen, geraken chronisch vermoeid en zitten onder de stress.

Iemand die zijn leven af en toe niet eens herbront, loopt risico om in zo’n burn-out terecht te komen of depressief te worden. Je geraakt stilaan in een trechter die je meezuigt (en uitzuigt).
Leven is haast synoniem met verandering. Als je niet meer verandert, is de dood als het ware ingetreden. Dat is lichamelijk zo, maar ook in je gevoelswereld en op relationeel vlak.
Daarom kan je beter voorkomen dan genezen.
Nogal wat mensen zijn verslaafd aan zekerheden. En dat staat bijna haaks op veranderingen. Dat verslaafd zijn aan zekerheden merk je in het dagdagelijkse leven. Steeds weer naar hetzelfde restaurant om steeds weer biefstuk/friet te eten. Steeds weer naar dezelfde programma’s kijken op dezelfde zender. Steeds weer op stap gaan met dezelfde vrienden.
Het is goed om regelmatig eens wat vraagtekens te plaatsen achter hetgeen je dagdagelijks doet.
Wedden op zekerheid en veiligheid: hoe kan je daar verandering in teweeg brengen, hoe kan je daar vernieuwing in aan brengen op de verschillende domeinen van je leven?

1. Vriendenkring

Vrienden behoren tot de top drie van de gelukmakers. En toch zijn er nogal wat mensen die roddelen en klagen over hun vriendenkring.
Als je vriendenkring al 30 jaar dezelfde is, dan kan het er inderdaad gewoonlijk saai aan toe gaan.
Als je integendeel zelf verandert, zelf groeit, dan vallen bijna automatisch een aantal vrienden weg omdat er andere bijgekomen zijn.
Nieuwe vrienden brengen nieuwe ideeën en nieuwe ideeën, nieuwe vrienden.
Echte vrienden geven je een goed gevoel, een bruisend gevoel. Je hebt er iets aan. In nood kent men zijn vrienden. Zo weet je dat je er ook geen 20 kunt hebben (cafévrienden, ja, die wel). Maar échte goede vrienden zijn dunner gezaaid.
Je moet eens voor jezelf nagaan welke vrienden er echt bij jou passen. Welke criteria je daarbij gebruikt.
Vertrouwen, discretie, kunnen en durven uitpraten tot op het bot, beschikbaarheid, bereikbaarheid.
Als je drie à vier relaties kunt onderhouden, dan is dat al een hele boterham. Het is zelfs goed om soms eens wat kuis te houden, los te laten. Dan kan er wellicht iets nieuws komen. Zoals je eerst je oude salon moet wegdoen voordat er een nieuwe kan komen en zoals je ook eerst het oud behangpapier moet afsteken voor je opnieuw behangt.
Je moet durven om eerst de leegte in te gaan.
In elk geval is een vriendenkring in je leven echt belangrijk. Het is een enorme ruggensteun om depressies te voorkomen.

2. Lectuur

Heel wat mensen vinden of maken te weinig tijd om eens iets degelijks te lezen. Het is nochtans nodig om af en toe eens een artikel of een goed boek te lezen. Anders denk je steeds hetzelfde. Er bestaan heel wat interessante boeken over relaties, spiritualiteit. Ze zijn het voedsel voor je geest omdat ook je geest voedsel nodig heeft, net zoals je lichaam. Tijd maken voor geestelijk voedsel zoals je ook tijd maakt voor lichamelijk voedsel. Net zoals je je honger kan stillen met een fijne maaltijd, kan een goed boek of een degelijk artikel je energie geven.
Velen hebben echter drempelvrees om iets te lezen. Begin dan met 5 minuten tijd te maken. Sommigen blijven na die 5 minuten doorlezen tot…soms een gat in de nacht.
We hebben vrees voor het nieuwe, voor het andere, het onbekende.
Daarom een klein stapje.
Tot slot nog een tip.
Koop nooit een boek voor de titel of voor de verpakking.
Ga een bibliotheek of een boekhandel binnen, lees één bladzijde en volg je gevoel. Zegt die ene bladzijde je iets, neem het boek dan maar mee. Je gevoel zal je niet bedriegen.

3. Seks en seksualiteit zijn twee verschillende woorden

Velen denken dat er veel over seksualiteit wordt gepraat, maar niets is minder waar. Er worden wel moppen over getapt, er wordt veel lol over gemaakt, er wordt veel over ‘gezeverd’.
Maar er echt over praten, gebeurt zelden. Op school niet, onder partners niet, onder vrienden niet.
Menselijke gesprekken over seksualiteit gebeuren zo weinig omdat we bijna niemand in vertrouwen durven nemen om te praten op een kwetsbare manier. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat mannen steeds het initiatief (moeten) nemen en dat vrouwen dat beu zijn. Misschien eens wachten tot de vrouw het initiatief neemt?
Herbronnen op dit vlak kan zijn: je gevoelens leren ontwikkelen en voorwaarden scheppen om goede seks te beleven.
Veel mannen zijn bang om afgewezen te worden, of worden zelfs afgewezen. Maar als je je gevoel ontwikkelt, dan zal je voelen als het kan en zal je niet afgewezen worden.
Maar ook vrouwen kunnen er iets aan doen door ervoor te zorgen dat mannen aandacht hebben voor sfeer, omgeving, zachtheid, menselijkheid… De inrichting van je huis, van je slaapkamer kan helpen om je geborgen te voelen.

4. Voeding en drank

In de inleiding kwam het al ter sprake. Je hoeft echt niet altijd hetzelfde te eten, want steeds hetzelfde heeft een negatieve invloed op je gezondheid. Eet eens wat meer fruit. Experimenteer eens met een nieuw gerecht. Het heeft invloed op je zelfvertrouwen.
Eten is blijkbaar heel belangrijk als je ziet dat bijna de helft van elk doorsnee vrouwentijdschrift over eten gaat, over mensen die eten, over diëten.
Probeer eens wat minder suiker, snoep, chocolade… Het zijn “zoet” –houders, als je je slecht voelt, je wordt zoet gehouden.
Alcohol heeft hetzelfde effect. Je voelt je direct beter maar je probleem is niet opgelost, integendeel.
Zou jij het kunnen: een maand zonder snoep, een maand geen alcohol?
Even het overdenken waard.

5. Je innerlijke stem

Leer eens luisteren naar je innerlijke stem. Het is je hoger (of dieper) bewustzijn dat staat tegenover je lager bewustzijn dit niet wil veranderen, dit steeds maar hetzelfde wil doen, het gemakkelijkste, het wedden op zekerheid. Dat lager bewustzijn dat zegt: neem nog wat chocolade, drink nog maar een pintje bier.
Je hoger bewustzijn is als een zachte stem die fluistert en zegt: doe het eens anders, doe iets anders, laat iets los, laat iets anders toe, probeer maar, neem maar het risico.
Je hoger bewustzijn, je innerlijke stem suggereert vernieuwing.

6. Je familiebanden

Raar maar waar: familie kan soms loodzwaar wegen.
Elke zondag zitten onze autowegen vol met mensen die op weg zijn van of naar hun familie. En in de meeste auto’s wordt niet veel gelachen.
Het is voor velen een corvee. Steeds terug naar moeder en vader om, eens aan de deur, terug te veranderen in het onderdanige kind, zelfs als ze al 60 jaar zijn. Ja ma, inderdaad pa, natuurlijk is het zo…
Het kan ook anders en beter.
Anders denken over je ouders en familie, er anders naar toe gaan, je anders gedragen. Waarom je gedacht niet zeggen op een beleefde maar duidelijke manier? Waarom geen conflict uitpraten? Je bent immers toch dat onderdanige kind niet meer?!
Als je het conflict durft aan te gaan, je kwetsbaarheid durft ingaan dan is er veel meer mogelijk dan je denkt (alhoewel het in sommige gevallen echt nooit zal kunnen).
Anders met mekaar durven omgaan.
Waarom eens niet wat meer warmte, meer genegenheid tonen.
Het is wellicht onwennig de eerste keer, maar eens het ijs gebroken…
Het hoeft niet steeds op dezelfde manier.
Wacht niet tot je ouders er niet meer zijn, zodat je dan zult moeten zeggen: het had toch anders gekund.

7. Je talenten en hobby’s

Onze spreker van vandaag is op zijn vijftigste beginnen tennissen en op zijn veertigste beginnen schilderen.
In elke mens zit een kunstenaar en een speels kind dat iets nieuws wil.
Veel volwassenen zijn zo ernstig geworden door de zware levensdruk dat ze niet meer kunnen spelen.
Toch kan een nieuwe hobby weer bruis geven aan je leven.
Bij heel wat mensen staat er op hun gezicht te lezen wat ze van het leven hebben gemaakt.
Zorg ervoor dat, als je 70 of 80 bent, er nog lachrimpeltjes te zien zijn op je gezicht.
Wees toch niet te ernstig. Ontwikkel in jou het speelse kind dat graag met alles speelt wat het tegenkomt. Zoek daar je levensvreugde, in plaats van uit alcohol of chocolade.
Laat je toch niet programmeren in de zin van: ik ben volwassen, dus moet ik werken en mijn verantwoordelijkheid opnemen. Ja, inderdaad maar niet ten koste van alles.
Ontdek je talenten en geef er vorm aan, niet later op je pensioen, maar nu.
Verken nieuwe hobby’s en ontspanningsmogelijkheden en je zal je terug jonger voelen.

8. Je werk

Velen krijgen een burn-out, voelen zich niet meer goed in hun vel op hun werk. Het is broodnodig dat we onze manier van werken veranderen.
Maar ja, we zeggen zo gemakkelijk dat dit van anderen afhangt: van onze baas, van onze collega’s, van onze minister.
En toch hebben we een belangrijk deel zelf in eigen handen. Durf praten met je baas, zoals met je ouders, of blijf je ook daar het onderdanige kind?
Praat met je collega’s en durf ook conflicten uitpraten.
Durf zeggen wat je graag en niet graag hebt. Wat voelt er goed aan? Hoe kan ik meer tevreden zijn?
Op veel gezichten valt te lezen hoe mensen zich voelen.

En meteen ontstond er een boeiend gesprek met vele vragen aan elkaar en aan de spreker.
Een gesprek waarin duidelijk werd dat dit thema een schot in de roos was.
Het is niet vanzelfsprekend om je te herbronnen. Het ligt moeilijk omdat we al bij al bang zijn om los te laten, om iets nieuws te beginnen. Op zovele vlakken van ons leven.
Het deed deugd hier en daar omdat we een vonkje voelden branden, een herkenningslichtje zagen, en van mekaar al bij al steun kregen.

Met dank aan onze spreker en begeleider Marc Van den Herrewegen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.